Büyükşehir’in örnek kırsal kalkınma hamlesinde imzalar atıldı

Kandıra’ya 5 yılda doğrudan 28 milyon, çarpan etkisiyle 80 milyon TL kazandıracak olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşvik projesi imzalandı

Büyükşehir’in örnek kırsal kalkınma hamlesinde imzalar atıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal kalkınmanın sağlanması amacıyla geliştirilen “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşvik” projesi için imzalar atıldı. Namazgah Kültür Merkezi’nde gerçekleşen imza töreni ile Kandıra ekonomisine 5 yılda 28 milyon doğrudan katkı sağlanacak. Çarpan etkisi ile ekonomik girdi 80 milyon TL’ye ulaşacak. 

87 ÇİFTÇİ 1200 DÖNÜMDE ÜRETECEK
1200 dönüm alanda üreticiliği yapılacak olan tıbbi ve aromatik bitkilerin dikimi için 87 üreticiyle anlaşma imzalandı. İmza törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Hasan Aydınlık, Mustafa Altay, AK Parti Kandıra ilçe Başkanı Erol Ölmez, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, MHP Kandıra İlçe Başkanı Ahmet Uğur, KOTO Başkanı Necmi Bulut, SEKA Park A.Ş Genel Müdürü Bayram Karakuş, İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, üretici firma temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. 

EKONOMİK GETİRİSİ YÜKSEK ÜRÜNLER TERCİH EDİLDİ
İmza töreninde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, köye dönüşün sürekli konuşulduğunu ancak köye dönüşün nasıl sağlanacağını kimsenin dile getirmediğini belirtti. Büyükşehir olarak bunun üzerinde çalıştıklarını kaydeden Başkan Büyükakın, “Buğday ektiğinizde elde edilen gelirle, tıbbi aromatik bitki ekildiğinde elde edilen gelir çok fark ediyor. Köylerdeki geliri arttırabilmek, çiftçilerin gelir düzeylerinin artması için tıbbi aromatik bitkiler ekimini desteklemek istedik. Ekonomik değeri yüksek olan bu bitkilerin ekimini teşvik edersek, gelir düzeyleri yükselir ve köyden kente göçü durdurur belki de geri dönüşü teşvik eder. Büyükşehir belediyeciliği açısından da diğer belediyelere örnek olacak bir proje” dedi.

TOPRAK ANALİZİ YAPILDI
Üretim için üç bitki seçtiklerini vurgulayan Başkan Büyükakın, Ziraat mühendisi arkadaşlarımız var. Onlar sahayı incelediler. Biberiye, Tıbbi Nane ve Oğul Otu yetiştirmeyi seçtik. Pilot alan seçmemiz lazımdı. Kandıra’yı seçtik. Burada başlayıp Kocaeli’nin diğer ilçelerine de yayılacağız. Tarımsal değerlendirmelerde Kandıra daha uygun göründü. 1200 dönüm alanda üretime başlayacağız” ifadelerini kullandı.

“TARLALAR BİRLEŞTİRİLMELİ”
Kandıra’nın hikayesinin bu proje ile yazılacağını ifade eden Başkan Büyükakın, özellikle kadın emeğine yönelik projelere çok önem verdiğini ve kendisini mutlu ettiğini söyledi. Projenin kendisini çok heyecanlandırdığının altını çizen Başkan Büyükakın, “Tarlalar bölündükçe kalabalık ailelere bakamaz hale gelir. Tarlaların birleştirilerek üretimi yapılması lazım” dedi.

YAĞ BORSASI KOCAELİ’DE KURULACAK
Katma değerin yükseltilmesi için üretimin yeterli olmayacağını vurgulayan Başkan Büyükakın, “Sadece üretmek yetmez. Emek verip ortaya çıkardığımız ürünlerin bir de işlenmesi lazım. Böylelikle daha fazla ekonomik getiri sağlanır. Ekilen bitkilerin yağlarının çıkarılması için 40 dönüm alana tesis kurmaya karar verdik. Yağ borsasının kurulması için Kocaeli Ticaret Odası ile konuştuk ve desteklerini aldık. Yağ borsasını Kocaeli’de kuracağız” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK İLE PROTOKOL İMZALANACAK
Yağ tesisi ve borsanın da yeterli olmayacağını ifade eden Başkan Büyükakın, “TÜBİTAK ile görüştük. Yağ çıkardıktan sonra kalan posalardan ilaç hammaddesi üretilmesi için gerekli çalışmayı yapacağız. Bu hammaddeler ilaç dışında kozmetik, kimya ve gıda gibi sektörlerde geniş bir pazara sahip. TÜBİTAK ile ilaç hammaddesi üretimi ile ilgili protokolü 9 Ağustosta Cumhurbaşkanımızın katılımıyla imzalamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“EKO TURİZM MODELİ GELİŞTİRİLMELİ”
Eko turizmin önemine vurgu yapan Başkan Büyükakın, “Bu konuya çok dikkat çekmek istiyorum. Eko turizm modelini çalışmalı ve geliştirmeliyiz. Tarımsal kalkınmayı sağlarken bir yandan kentimizin kırsal yönünü bozmamış olacağız. Akıl dolu projelerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

HAK EDİŞLER AŞAMA AŞAMA ÖDENECEK
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin üretimi çeşitli aşamalardan geçecek. Eylülde dikimi gerçekleştirilen bitkiler mayıs ayında hasat edilecek. 1000 dönüme biberiye, 100 dönüme oğul otu ve 100 dönüme tıbbi nane dikilecek proje kapsamında 40 dönüm alanda yağ çıkarma tesisi kurulacak. Alım garantisi olan proje kapsamında çiftçilere hak edişleri belirlenen 8 iş adımı yapıldıkça ödenecek.

Bizi;
sosyal medyada takip edin!