KÖSEM SULTAN

KÖSEM SULTAN
165 DK
YazanTuran OFLAZOĞLU
RejisörMurat ATAK
Işık TasarımErsen TUNÇÇEKİÇ
Dekor TasarımTayfun ÇEBİ
Kostüm TasarımFunda Çebi BOZDOĞAN
BesteciMurat GEDİKLİ
KoreografFerdi YILDIZ

TRAGEDYA-İKİ PERDE

Önlenemeyen iktidar hırsı hangi kötülük kapılarını açabilir ? Kendi iktidarının devamı için her eylemin mubah olduğu düşüncesinden hareketle devlet erkine, geleneğine karşı kendi erkini var etme çabası….
Kösem Sultan’ın kendi iktidarının devamı için her eylemin mubah olduğu düşüncesinden hareketle devlet erkine, geleneğine karşı kendi erkini var etme çabasını görürüz. Devlet düzeninde patlak veren yangınları, kıyımları, ayaklanmaları varlığına, varlığının devamına hizmet etmek için kullandığına şahit oluruz. Yazar oyun boyunca bizlere yönetme gücünün ve hırsının kötücül, yıkıma uğratan yanlarını kendi oğlunu öldüren, torununu yok etmek için çabalayan bir oyun kişisi üzerinden sergilerken, onunla nasıl savaşılacağına dair düşüncelerini yine oyun kişilerinin ağzından bizlere iletir.”Kötülüğün dilini huyunu öğrenmeden mümkün değil onu alt etmek. Bendeki Kösem alt edecek Kösem’i !”
Oyunun önsözünde ise şöyle demiştir Turhan Oflazoğlu: Kıssadan hisse: kötülük bir süre sindirilebilir, ama kökü kazınamaz, çeşitli kılıklara bürünerek insanların arasında yine dolaşacak, fırsat kollayacaktır. Öyleyse insanlığın insanca devamını sağlaması gerekenlere bir başka deyişle, iyiden yana olanlara düşen nedir? Kötülüğün hiçbir zaman büsbütün yok edilemeyeceğini bilmek, onu iyice inceleyip tanımak, ondan daha güçlü olmanın yolarını mutlaka bularak onu iyiliğin hizmetine sokmak; evet insanlığa yeni aşamalar yaptıracak üstün amaçların gerçekleştirilmesinde kötülüğün kendine özgü enerjisinden de yararlanmak.

Sizlere en iyi bilgiyi sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız. Anladım